Cum pot să îmi mențin creierul tânăr și sănătos?
Într-o mare măsură, sănătatea creierului tău este în mâinile tale. Experții estimează că doar 30 la sută din îmbătrânire este programată genetic. Restul depinde de impactul cumulativ al factorilor de mediu intern și extern – factori pe care îi putem controla în mare măsură. La fel ca toate organele, creierul se schimbă în timp. Deși masa creierului variază enorm între indivizi, în timp acesta se micșorează ușor iar cortexul devine puțin mai subțire. Pierdem neuroni – probabil nu mulți – iar conexiunile dintre cei care rămân devin mai puțin dense. Neurotransmițătorii scad. Subțierea tecii de mielină, partea izolatoare a axonului, face comunicarea între regiuni mai puțin eficientă.
Vestea bună este că, pentru majoritatea oamenilor sănătoși, aceste schimbări datorate înaintării în vârstă cauzează doar un mic declin în funcția mentală. Capacitatea de învățare poate necesita mai mult efort, memoria de lucru poate fi afectată, dar se păstrează capacitatea de a învăța noi informații și abilități. Viteza de procesare este mai lentă – durează mai mult pentru a prelua amintiri, pentru a răspunde la stimuli și pentru a face alegeri – dar unii experți spun că acest lucru reflectă în parte, punctele forte ale îmbătrânirii cerebrale: o cantitate mai mare de fapte și experiențe care trebuie sortate și conectate.
De asemenea, cercetătorii au început să exploreze neurobiologia înțelepciunii, capacitate adesea asociată cu vârsta. Desi creierul se schimbă pe tot parcursul vieții, el rămâne extrem de versatil: nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a atenua impactul îmbătrânirii cerebrale.
Aceleași modificări ale stilului de viață care promovează sănătatea creierului și care îl păstrează mai tânăr pe o perioada mai lungă de timp, se aplică întegului organism.
Recomandările de schimbare a stilului de viață cu cel mai mare suport pentru creier includ:
Fii activ!
Cercetările recente indică faptul că exercițiile fizice ajută la menținerea memoriei și îmbunătățirea stării de spirit la orice varsta. Aceasta creste alimentarea cu sange a creierului, pastreaza integritatea materiei albe si stimuleaza compusi neurotrofici, care susțin creșterea neuronilor și funcționarea lor. Dovezile sugerează că reduce riscul de boală Alzheimer și Parkinson. Obiectivul este de 30 de minute pe zi de mers pe jos, ciclism sau înot, și menținerea unui stil de viață în general activ.
Menține-te implicat mental!
Învățarea formează noi conexiuni între neuroni, la orice vârstă, și menține fluxul substanțelor chimice din creier. Rețelele neuronale mai bogate asigură un “back-up”sau o“rezervă cognitivă”pentru a conserva funcționarea creierului pe o perioadă mai lungă de timp în ciuda daunelor unui accident vascular cerebral sau a unei boli. Explorarea unor soluții total necunoscute – de exemplu, învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical – pare a fi deosebit de valoroasă.
Rămâi conectat!
O rețea socială puternică, care include relații strânse este corelată cu o mai bună stare generală de sănătate și longevitate. Doar interacționarea cu oamenii, în varietatea și impredictibilitatea lor, constituie un mare exercițiu mental. Cercetările sugerează că auto-eficacitatea – sentimentul că ceea ce faci face o diferență – menține capacitățile cognitive. Oamenii care cred viața lor are scop rămân în formă și trăiesc mai mult. Activitățile spirituale sau religioase, studiul filozofiei etc. pot promova pentru mulți o viață orientată spre un scop.
Protejează-ți arterele!
Păstrează colesterolul, tensiunea arterială și greutatea la niveluri sănătoase, și controlează stresul, pentru a menține creierul bine hrănit și oxigenat printr-un sistem circulator puternic. O dietă echilibrată, bazată pe un consum moderat de grăsimi sănătoase și carbohidrați, bogată în legume și fructe și săracă în sare, promovează sănătatea creierului și reduce riscul de afecțiuni cerebrale dizabilitante, cum ar fi accidentul vascular cerebral și diabetul.
sursa-afectiuni-neurodegenerative.ro